www.rorifocus.nl
VISSERIJ EN SCHEEPVAARTFOTO'S
1959-1960: eerste stalen nieuwbouw kotters

In 1959 werd door de heren J.M. Asard & L.P. Moelker, aan de Gebr. van de Sande opdracht gegeven voor het bouwen van een stalen viskotter. Van de Sande bestelde bij scheepswerf Haak te Zaandam niet één, maar 2 casco's, want het had ook van de heren A.A. , H.A. & J.P. Fenijn een nieuwbouw opdracht gekregen. De 2 casco's werden in Zaandam te water gelaten en door de BR-9 van C. Kosten naar Breskens gesleept.

De eerste nieuwe stalen kotter voor de Breskense vissersvloot, werd de BR-54"Scheldestroom" en kwam op 19-10-1959 in de vaart. Het bouwnummer 869 was van scheepswerf Haak, dus komt niet in de bouwlijst van van de Sande voor. Het scheepje was 17,50 mtr lang en 4,82 mtr breed. Het werd voortgestuwd door een viertakt 6 cilinder Cummins type HF.6.M van 122 PK.  

De BR-15"De Hoop" werd direct daarna afgebouwd, maar kwam na de jaarwisseling, op 20-01-1960, met dezefde afmetingen en motor, in de vaart. 

Voor de vaartuigen die van de Sande in de vaart bracht, had men een zelf ontwikkelde "vispatent" lier ontworpen. Op meerdere vaartuigen, ook gebouwd op andere scheepswerven, werd een van de Sande lier geplaatst. De lier fuctioneerde goed en werd alom bekend.


Welkom op www.rorifocus.nl

Rond 1993 ben ik begonnen met viskotters te fotograferen. Ondertussen ben ik naast visserij, ook andere vaartuigen gaan fotograferen.  Een uitgebreide selectie van al deze vaartuigen vind U op deze site.

De laatste updates staan in dit album:

http://rorifocus.nl/mediaalbum

/viewalbumitems/38/

Heeft U vraag of opmerking over een foto?  Ga dan naar Contact, rechtsbovenaan.

Met vriendelijke groet, Ronald Ribbe

Historie Breskens en scheepswerf van de Sande

Naast alle visserij en scheepvaartfoto's, staan op deze site nog 2 speciale onderwerpen die alles met mijn "thuishaven" Breskens te maken hebben.

Met medewerking van fotografen/verzamelaars heb ik een overzicht kunnen maken van de vissersvloot uit Breskens door de jaren heen en van de historie van de Scheepswerf van de Sande.

Naast deze items, is er van de Vlissingse en Arnemuider vissersvloot door de jaren heen, ook een overzicht beschikbaar.

Indien U van mening bent dat U mij nóg verder kunt helpen met oude foto's van Breskense kotters, van scheepswerf van de Sande, De Vlissingse of Arnemuider vloot, kunt U altijd contact opnemen met mij via het contactformulier. 

Laatste reacties
bezoekers
Disclaimer

De auteur van de artikelen op deze site, kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud ervan. Alle foto's op deze site zijn eigendom van ©Ribbe, tenzij anders vermeld.

Ik ben werknemer van MDK. Artikelen, onderschriften bij foto's en reacties, schrijf ik uit eigen naam en niet uit naam van MDK. 

Van de Sande vispatent lier

De, door van de Sande ontwikkelde, vispatent lier werd op diverse vaartuigen ingebouwd.