www.rorifocus.nl
VISSERIJ EN SCHEEPVAARTFOTO'S
Historie Breskense vloot

Breskens kent een rijke historie voor wat de visserij betreft. In de jaren na de 2e wereld oolog groeide de vissersvloot gestaag. In de jaren '60 gevolgd door een heuse nieuwbouwgolf van vissersvaartuigen tot 19 mtr.

In de jaren '50 en '60 was Breskens in de ban van "de haringtijd". Vele Urker, Helderse, Texelse, Katwijker, IJmuider en Wieringer vissers vonden de weg naar de haven van Breskens om hun vangsten haring te lossen. In de winters van die jaren was Breskens dan ook hét episch centrum van de haringvisserij en- handel. Volgens getuigen kon je van de ene kant van de haven, over de scheepjes naar de andere kant van de haven lopen!!

Ook in de jaren '70 werden er nieuwe kotters gebouwd en ze werden stilaan groter, met betere accomodatie en meer vermogen. De grootste kotters echter, werden gebouwd in de jaren '80, tot 45 mtr en 3800 pk. 

Daarna is het helaas langzaam bergafwaarts gegaan met de visserij, lag de haven begin jaren '90 nog redelijk gevuld met boomkor-, euro- en garnalen-kotters, anno 2012 is daar slecht een handvol BR- nummers meer van over. Ook het vaste vlootje Belgische kotters in Breskens wordt steeds kleiner. 

Op deze pagina wil ik U meenemen naar de geschiedenis van de Breskense vissersvloot. Met dank aan de diverse fotografen en verzamelaars voor de toestemming om hun foto's te mogen gebruiken. Ik hoop dat U respect hebt voor hun eigendom, vragen naar een foto mag altijd.

De maker/eigenaar van een foto staat bij elke foto vermeld.

Elk BR-scheepsnummer komt aan bod in een apart artikel.

Een voorbeeld van de uitleg bij de foto's:

BR= Breskens,

4= het scheepsnummer,

(5)= de vijfde BR-4 in de historie,

"Jozina"=de scheepsnaam.  

De enkele gegevens komen uit het boek "Bressiaanse Vissers en van www.shipdata.nl